Dé Huid-DNA Expert met 2 miljoen testen 🌍

Versnelde huidveroudering door uv-schade!

Blootstelling aan ultraviolet (UV) licht van de zon is namelijk verantwoordelijk voor 90% van de symptomen van vroege huidveroudering, huidbeschadiging en huidkanker.

De eeuwige jeugd bestaat natuurlijk niet, maar we willen allemaal graag gracieus oud worden. Daar passen pigmentvlekken, zonnevlekken en diepe groeven natuurlijk niet bij. Dit zijn namelijk enkele zichtbare tekenen die verband houden met schade door de zon. De belangrijkste oorzaak van huidveroudering is door de zon, dat kan niet vaak genoeg gezegd worden! In deze blog leggen wij uit wat UV-licht is, de verschillende soorten zonschade, jouw natuurlijke beschermmechanisme en wat je er zelf extra aan kunt doen.

Verschil UV-A en UV-B

UV-A zijn een vorm van straling die zeer weinig direct zichtbare effecten heeft. De effecten van UVA-stralen worden vaak pas jaren later zichtbaar, vaak nadat de schade al is aangericht.

Het spectrum is sterk genoeg om de bovenste huidlagen te omzeilen en de diepere lagen, bekend als de dermis, te beschadigen. Het zijn voornamelijk deze stralen die ervoor zorgen dat de huid vroegtijdig veroudert. UVA-stralen zijn meestal aanwezig wanneer de zon onder een hoek staat, meestal tussen 08.00 - 10.00 uur en 14.00 - 18.00 uur. Deze stralen worden versterkt wanneer het bewolkt of bewolkt is en wanneer ze door glas worden weerkaatst, zoals tijdens het autorijden of in de buurt van ramen. UVB-stralen (bekend als de 'brandende' stralen) Zijn een vorm van straling die een directer zichtbaar effect heeft. In tegenstelling tot UVA-stralen is het spectrum niet sterk genoeg om door te dringen in de diepere huidlagen, daarom wordt de meeste schade aan de oppervlakkige lagen aangericht in de vorm van zonnebrand, peeling, zwelling, pigmentatie en bruin worden van de huid. UVB-stralen zijn het meest prominent wanneer de zon tussen 10.00 en 14.00 uur direct naar beneden schijnt.

3 soorten schade door de zon

Er zijn drie belangrijke soorten schade door de zon waar je rekening mee moet houden:

  1. Genetische mutaties: UV-straling heeft de neiging om DNA te muteren, wat huidkanker kan veroorzaken, genaamd DNA-schade. Genetische variaties kunnen het vermogen van jouw lichaam om melanine produceren beïnvloeden. Hierdoor kan de huid zeer gevoelig worden bij blootstelling aan zonlicht. Een zeer gevoelige huid kan de neiging tot zonnebrand vergroten, onomkeerbare schade aan jouw huidcellen veroorzaken, vroegtijdige dood van huidcellen veroorzaken en jouw risico op kanker vergroten.

  2. Hyperpigmentatie: Je lichaam produceert melanine als reactie op blootstelling aan de zon, om de huid te helpen beschermen tegen schade door de zon.Overmatige melanineproductie, bekend als melanogenese, is echter de oorzaak van sproeten en ouderdomsvlekken.waar jouw lichaam overmatige melanine produceert, leidt tot sproeten, ouderdomsvlekken, roodheid en een doffe huid.

  3. Vrije radicalen: UV-stralingsgolven zijn krachtige, hoogenergetische ionizers die in staat zijn de structuren in jouw huid te verstoren en vrije radicalen te produceren die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van het collageen (volume) van de huid.

Het vervelende met zonneschade is, dat het een optelsom is. Jouw huid “onthoudt” de schade die je oploopt. Het wordt een opstapeling van alle keren dat je huid verbrandt, en ineens zie je de schade tot uiting komen. Denk niet die rode huid trekt morgen wel weer weg, want je huid onthoudt het onderliggend. Elke keer dat uw huid wordt blootgesteld aan UV-licht, treedt huidbeschadiging op. Het cumulatieve effect van herhaalde schade door de zon veroorzaakt epidermale DNA-schade, aanhoudende ontstekingen en oxidatieve stress, wat een negatieve invloed heeft op de gezondheid en het uiterlijk van jouw huid.

Jouw natuurlijke bescherming

Ons lichaam is gelukkig van nature al uitgerust met een belangrijk genetisch beschermingsmechanisme dat is ontworpen om onze huid te helpen beschermen tegen de zon, melanogenese genaamd. Melanogenese is een proces dat betrokken is bij de productie van melanine. Dit proces is belangrijk bij het beschermen van de huid tegen de zon, aangezien de afgifte van melanine helpt om de UV-stralen van de zon te absorberen. Daarnaast zijn wij uitgerust met Photo-verdediging: functies bij het afbreken van vrije radicalen die worden geproduceerd door UVB-stralen zodra ze de huid zijn binnengedrongen. Deze stralen worden vaak de 'brandende' stralen genoemd en zijn niet alleen verantwoordelijk voor zonnebrand, maar ook voor pigmentatiereacties. Ook is ons lichaam in staat om UV-reparatie uit te voeren. Hiermee herstelt je lichaam de genetische schade veroorzaakt door UVA-blootstelling. Als laatst bezit je over UV-radicale bescherming. Deze bescherming is verantwoordelijk voor het repareren van DNA-mutaties veroorzaakt door 8-oxo-G-radicalen. Deze vrije radicaal wordt geproduceerd na blootstelling aan de zon.

Pigment problemen en nu?

Het is alom bekend dat je alles op alles zou moeten zetten om jezelf te beschermen tegen de harde UV-stralen van de zon (het hele jaar door)!! Daarnaast spelen je genen ook een hele belangrijke rol bij het bepalen hoe goed je huid van nature beschermd is tegen de zon en in staat is deze schade (deels) af te breken. ⁠En bepaalt dus hoe snel je vlekken gaat krijgen, zelfs al voor je ze kunt zien! Ergo: voorkomen is beter dan genezen! Smeren smeren smeren!! Elke dag, zomer en winter en de hele dag door als je buiten bent. Niet denken dat de SPF in je dagcrème genoeg is om de hele dag mee door te komen! Een goede UV-bescherming kan niet alleen fotoveroudering en verdere schade aan de huid helpen voorkomen, maar kan ook het omkeren van enkele van de bestaande tekenen van veroudering vergemakkelijken. Een geweldig product is de  La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 SPF50+. Fijn op je huid en geeft ultieme bescherming tegen schade veroorzaakt door uva-, uvb- en ultra-lange uva-stralen.

Als jouw huid toch (ondanks het beschermen en bewuste blootstelling aan de zon) tekenen van pigmentatie vertoont, is aangetoond dat ingrediënten zoals vitamine C, E, ferulinezuur en florentin de melanine clusters afbreken voor een helderdere teint.⁠ Een goede aanvulling op jouw dagelijkse huidverzorgingsroutine zijn de serums van BIOMIMIC. Deze pakken de verkleuringen, pigmentvlekken en huidteint aan terwijl ze ook nog een bescherming bieden aan milieufactoren. Zo is de BIOMIMIC Vit.C 15% + Ferulic perfect voor de normale en droge huid. En voor de normale tot vette huid zul je veel resultaat behalen met de BIOMIMIC Vit.C 15% + Phloretin. Naast de bescherming tegen verdere schade, werken deze producten gericht op het terugdraaien van pigmentschade met bijbehorende vlekken.

Ook van binnenuit kun je jouw huid ondersteunen en helpen bij het opbouwen van jouw natuurlijke verdediging en herstel. Denk hierbij aan voedingssupplementen met stoffen als Zeaxanthine, N-Acetyl-Cysteine, Beta Caroteen en/of Lycopene. Deze stoffen hebben wetenschappelijk een beschermend en reducerend effect op UV-schade. Zoals bijvoorbeeld allen terug te vinden in de Biovitaal Anti Oxidanten complex 


Laat een bericht achter

Bedankt, na goedkeuring wordt je bericht geplaatst.

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0.00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods